Kezdjük a meglepő darabokkal a házi papuccsal, klumpával, flatform flip-floppal

Nem találok szavakat, hogy a mackó naci utcai öltözetben debütálása után, kivisszük az utcára ezeket az otthoni darabokat is. Persze azt már megtanultam, hogy sose mondjam, hogy „na ezt sose venném fel”, mert értek már meglepetések ezzel kapcsolatban, és azt is megtanultam, hogy semmire se mondjam, hogy az nem stílusos és kerüld el, mert ez kb addig igaz, míg újra felkapott trenddé nem válik és addig nézzük, míg végül megtetszik.

Szerintem te sem gondoltad volna, hogy az övtáskát hajlandó leszel újra felvenni, amíg nem gondolták újra és milyen klassz trend lett belőle, őrülten klassz darabokkal.

De ugyanezt elmondhatjuk a Mickey Mouse-s pólókról. Két és fél éve még úgy vélekedtem, felnőtt nő nem hord rajzfilmfigurákat. Bevallom akkor még erősebben dolgozott bennem a stílustanácsadó, aki szabályok mentén él, mára összehangolódott a bennem élő stylisttal és önismereti facilitátorral, a helyére került minden információ, amit tanultam és összeállt a kép.

Ma már kellő távolságból tudok ránézni a szabályokra és könnyedén fel is rúgom őket, ha az ügyfél javát az szolgálja! 

Így ma már az a nézőpontom, hogy ha a személyiségeddel passzol, igenis hordható kortalanul és stílusosan, legfeljebb az egyéni ízlés szab neki határokat.

És elárulok egy titkot, évek óta mondogatják stílus berkekben, hogy jaj a színes harisnyák mennyire gázul néznek ki, ha elmúltál 10 éves. Erre itt a Versace 2021-22 őszi-téli kollekciója, tele színes harisnyákkal, azonos színű ruhával és cipővel és baromi jól néznek ki! Ráadásul az azonos szín miatt még magasító hatása is van, mert sehol sem töri meg az alakot vertikálisan a színváltás.

Szóval úgy látom, minden megtörténhet és annak az ellenkezője is, és nekem semmi kedvem időről időre visszakozni a korábbi mondataim miatt, ezért inkább nem mondok olyat, hogy azt véletlenül se vedd fel, mert nem stílusos, legfeljebb azt, hogy most, ebben a pillanatban nem divatos. Holnap meg már lehet az lesz!  Azt viszont nem fogom titkolni (ha megkérdezel róla), ha azt látom, hogy esetleg az alkatoddal/személyiségeddel nincs összhangban és ezért egy más összeállítás jobb lenne. De a választás a tiéd!

Persze a stílus és a divat két külön dolog, ugyanakkor a stílusosság nem csak egyféle, mint ahogyan azt sokan mégis így interpretálják. Tévedés azt hinni, hogy csak az lehet stílusos, ami egyféle stílusirányba tartozik, vagy az adott tanácsadó ízlésének megfelel és véleményével egyezik! Ezért nem szerencsés kijelenteni olyat, hogy ez, meg ez globálisan stílustalan és gáz, legfeljebb nem minden nőnek, nem minden személyiségkarakternek, nem minden outfitben működik. Attól, mert a szakértő nem venné fel, még nem jelenti azt, hogy senkinek nem lehet jó.

Tehát vissza a szőrös házi papucsokhoz és klumpákhoz.

Most abszolút trendi, kifuthatsz bennük a közeli kisboltba. Én egyelőre ennél többet nem látok bennük, de nem zárom ki, hogy esetleg találok majd olyan darabot amire meg azt mondom: ide vele!

szőrös otthoni papucs
klumpa

Ugyanígy voltam tavaly a Birkenstock papucsokkal is.

És tessék! Itt van két olyan papucs, ami azért eléggé jó formában van és a hasi tasihoz hasonlóan újragondolt és hordható darab.

birkenstock

A flip flop papucs flatformosítása viszont nagyon rossz ötlet.

Nem azért, mert csúnya lenne, hanem mert őrülten balesetveszélyes. Lehetetlen járni benne. Láttam a divathéten is olyat, hogy a modell alig tudott benne végig menni a kifutón, mert állandóan elcsúszott benne a lába. Nyilván a talp nehézsége miatt a gumi megnyúlik, és mivel semmi nem tartja a bokát nem nehéz benne elesni és bokaficamot szerezni. Ha mindenképpen szeretnél egy ilyen darabot előbb járj benne jó pár métert és bizonyosodj meg róla, hogy nem fogod nyakad törni benne.

flip-flop

A római gladiátorok stílusát idéző szandálok sokasága jelent meg a kifutókon.

Mellettük a szolidabb picit boka fölé érő szalagos, zsinóros szandál, saru változatok és csattos bokában záródó chunky cipőszandálok (a szót csak én találtam ki, nem tudom hogy hívják valójában), amik szintén a római kort idézik. Ezek mindegyikének sajátossága, hogy vékony bokán és lábszáron mutatnak jól, mert erősítő hatásuk van.

gladiátor cipő
gladiátor szandál
szandál
boka szandál
szandálok

Maradnak a zoknicsizmák,

ezeket én szintén kecses lábakra ajánlanám, mert a finom vékony sarkak és a hegyes orr erőteljesebb lábakat vastagítja.

zokni csizma

Erősebb lábakra áldás a platform, flatform, chunky szandál/cipő/papucs,

mert ezek pont az erőteljesebb látványuk miatt bokát és lábszárat vékonyítanak, szóval nagy áldás teltebb nőknek. Ha meg még alacsony is vagy hozzá, de nem tudsz, vagy szeretsz magassarkúban járni, akkor külön öröm, hogy ezek emelnek rajtunk jó pár centit és még kényelmesek is.

A láncok maradnak ebben a szezonban is a cipőkön és még a következő szezonban is tutira velünk lesznek, szóval bátran vásárolj láncos darabokat.

platform szandálok
platform papucsok
flatform papucs
flatform szandál

A jelenlegi egyik legnagyobb cipőtrend a Loafer,

ami mostanában megjelent  chunky (vaskos) változatban, lánc díszítéssel. Míg sima talppal a loafer bármilyen alkalomra felvehető, a chunky, vastag, recés talpú változat frissé, vagánnyá teszi a legegyszerűbb összeállítást is. Nyilván nem kiskosztümhöz való, de azon túl, gyakorlatilag mindennel el tudom képzelni, csak a lábforma szabhat gátat a bevethetőségének.

loafer

És ha már chunky, akkor a Mary Janes cipők is felbukkantak ebben a változatban.

Elől pántos, kislányos cipők, amit sokszor bokazoknival hordanak, chunky talppal. Ez megint csak valaminek ami a múltban nem nézett ki túl jól, annak az újragondolása, ami viszont emel rajta egy szintet és vagánnyá teszi. Persze lehet azon vitatkozni, hogy egy chunky talp mitől lenne már jól kinéző és ha te úgy látod, hogy ez képtelenség én teljességgel elfogadom. Senkit sem szeretnék meggyőzni, mert ez ízlés kérdése, kinek mi tetszik. Rengetegen vannak, akik csak a nőies cipő fazonokat szeretik és nem tudják elképzelni, hogy ilyesmit felvegyenek és ez teljesen rendben van. Sosem erőltetnék rá valakire olyasmit, ami távol áll tőle. Pont ez a szép az öltözködésben, hogy mindenki kifejezheti az egyéniségét és nem kell hasonlónak lennünk. És a világ meg attól szép, hogy ennyifélék vagyunk benne.

Mary Janes cipő
Mary Janes cipő

Tény, hogy a körömcipőnél, a magassarkúnál

sosem lesz szebben kivitelezett és nőiesebb, lábat szebben formáló cipő, de mi van, ha nem illik az ember lábára, ha nem illeszkedik a személyiségével és végső soron, ha járni sem tud benne?

magassarkú szandál

Akkor jöhetnek például chunky sneakerek.

Amit sokszor olvasok kommentekben, hogy „sportcipőt csak sportoláshoz vennék fel”. Oké, tiszteletben tartjuk. Sokan így látják. A többiek, akik ebben lazábbak vagyunk viszont továbbra is hordhatjuk a sneakereket és így legalább estére nem csak az tölti ki a fejünket, hogy mikor szabadulhatok már meg a cipőmtől. Kevés kényelmesebb dolog van a sneakereknél.

chunky sneakers
chunky sneakers

És végül egy csinosabb darab a Mules

(elől zárt, hátul nyitott, hegyes orrú, vagy kicsit kerekebb lapos papucs vagy szandál). Ez egy igazán nőies darab nyárra, inkább keskenyebb lábakra kényelmes. Arra figyeljünk a vásárlásakor, hogy megfelelő méretű legyen, ugyanis ha egy papucsból lelóg akár csak millimétereket is a sarkunk, akkor az egyrészt nem néz ki jól, másrészt meg olyan bőrkeményedésünk nő, hogy nem győzzük látogatni a pedikűröst. Bele kell kalkulálni, hogy mivel hegyes az orr, járás közben hátrébb fog csúszni benne a lábunk.

mules

A Mules-hoz hasonló, bár zárt törpesarkú

szintén vékony kecses lábakon mutat igazán jól és ilyen lábformára kényelmes igazán. Mindenki más kaodába zárva érezheti magát bennük. A törpesarkú időről időre visszatér a divatba, de valahogy mégsem tud igazán megragadni, ki tudja miért…

mules

Néhány tipp a vásárláshoz

Amire érdemes figyelni ebben a platform, flatform világban, az a cipő súlya. Ezek a talpak vastagságukból kifolyólag sokkal súlyosabbak (hacsak nem könnyített anyagból gyártották) és még ha dizájnos lánc is díszíti lehet, hogy rákerül a lábadra plusz 4 kiló.

Az ízületeid szeretni, bírni fogják? A talp súlya miatt a lábfejed mennyire terhelődik?

Ezek olyan fontos kérdések, amiket talán fel sem teszel magadnak, ha az első ilyen lábbelidet vásárolod!

És hát sajnos azt is ki kell mondjam, hogy az elsősorban ruhákra szakosodott áruházláncok, ahol csak mellesleg gyártatnak cipőt, nem mindig a legjobb kialakítású cipőket gyártják.

Ki lehet fogni kényelmes darabokat, de több az olyan cipő, amiről hordás közben kiderül, hogy kényelmetlen, itt-ott feltöri a lábat és nem csak az első alkalommal. Bár fillérekért utánunk dobnak egy-egy darabot, de ha egyszer csalódtál egy márkában, akkor nagy eséllyel az összes általuk gyártott cipővel hasonló problémád lesz, mert lehet, hogy szimplán nem a te lábadra illik a kaptafájuk, valaki másnak meg szuper kényelmes, de az is lehet, hogy valamit nem vesznek figyelembe a cipők modellezése során. Nem tudom mit, egy cipész biztosan jobban meg tudná ezt fogalmazni, de sokszor valami nem tökéletes.

Másrészt ugyanígy érdemes vigyázni az ismeretlen cipő webáruházakkal, ahol a fotón gyönyörű a cipő, majd elolvadsz annyira imádod, és valami teljesen más érkezik, ami meg sem közelíti a képen látottakat. Persze alapvetően mindent vissza lehet küldeni, szóval esélyt adni lehet, az én tapasztalatom egyre inkább az, hogy maradok a bevált helyeknél, ahol ismert cipőmárkák cipőit vásárolhatom meg.

Ha szeretnél könnyebben eligazodni stílus és a divat világában, ha kíváncsi vagy a te személyiségjkarakteredből milyen stílusprofilt lenne érdemes építeni, akkor várlak   „Turbózd fel magad!” egyéni online konzultáción.

 

Ha előbb még ismerkednél, akkor iratkozz fel a 21 tippre:

Tetszett? Kérlek lájkold vagy oszd meg!
fb-share-icon0
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial