Mert mi másra is vágynánk nőként, mint hogy legyen belső kisugárzásunk, igaz? Na jó, van azért még egy-két dolog, csak azt akartam érzékeltetni, hogy az önbizalom az alapja annak, hogy szeress élni, jó legyen a testedben és legyenek sikereid az életben. Egyszóval az önbizalom az alapja egy boldog életnek.

Az önbizalom határozottá tesz és erőt ad, hogy megvalósítsd önmagad. Mit is jelent az önbizalom, mit tehetsz, hogy neked is legyen, és hogy ismerheted fel, hogy rendelkezel-e vele? Erről olvashatsz ebben a cikkben.

 

Az önbizalom a belső stabilitásodat adja.

Amikor meg vagy győződve arról, hogy képes vagy valamit elvégezni, megvan a képességed, az erőd, hogy a kitűzött célodat elérd és semmi nem tud megingatni ebben, akkor rendelkezel önbizalommal.

Tehát az önbizalom nem más, mint tudni, hogy képes vagy változást hozni, eredményt elérni és ez a fellépésedben és a cselekedeteidben is tükröződik.

Nem valamiféle ködös vágy csupán, vagy reménykedés, hogy talán sikerül elérned valamit, hanem egyszerűen csak tudod és nincs más opció. Kétségtelen számodra, hogy képes vagy sikereket elérni, jól működő kapcsolatokat működtetni, örömtelin élni az életedet.

Ami persze nem jelenti azt, hogy sosem üti fel a fejét a kételkedés, vagy némi bizonytalanság! Hiszen nem egy robot vagy, akibe betáplálták a célt és megy előre kizárva minden mást. Olykor a bizonytalanság bekúszik, de nem uralja el teljesen az életedet, tudod kezelni.

leveleket fújó lány

Az önbizalom az életed minden területén egyszerre van jelen?

Nem feltétlenül. Van egy alapvető önbizalom szintünk, és a különböző életterületeken ennek mértéke változó. Lehet, hogy teljes az önbizalmad a munkában, de ha ismerkedésről van szó, akkor már nem érzed annyira magabiztosnak magad. Bízol az intelligenciádban, ellenben, ha megjelenésről van szó, akkor már tele vagy kétségekkel. Vagy éppen fordítva, tudod, hogy jó  a megjelenésed, de bizonytalan vagy abban, hogy meg vannak-e a képességeid a munkádhoz.

Az önbizalomszint nem egy állandó érték, még az egyes területeken sem.

Ahol egyébként erős az önbizalmad, olykor meggyengülhet és ahol nem vagy biztos magadban, előfordulhat, hogy időszakosan kivirulsz benne. Szóval az önbizalom szint nem egy statikus valami, a minket ért hatásokra válaszul változhat, ingadozhat.  Elbizonytalanodhatsz, lehetnek kétségeid, aztán a belső hangod azt súgja, megoldod. Átlendülsz a kezdeti nehézségeken.

 

Hogyan tehetsz szert erős önbizalomra?

Úgy, hogy nem menekülsz el a kihívások elől, hanem belevágsz, akkor is, ha nagy falatnak tűnik.  Az egyetlen módja, hogy újra és újra bizonyosságot szerezz arról, hogy igen megvan a képességed, meg tudod csinálni, ha nem adsz teret a felmerülő félelmeknek, az elméd lebeszélő hangjának, és csinálod. Ha pedig csinálod, akkor sikerülni fog. Ez az önbizalmadat erősíteni fogja.

A nem adsz teret a félelemnek nem azt jelenti, hogy elfojtod a félelmeidet, hanem azt, hogy bár tudod, hogy felbukkant a félelem, nem táplálod, csak elismered, hogy jelen van. És ettől függetlenül mész tovább.

Mi lenne, ha lépésről lépésre haladnál, és a fókusz azon lenne, ami előtted van? Nem is tűnne annyira borzasztónak, igaz?

Mi nők cipelünk magunkkal egy csomó kétséget.

Évszázados generációs mintákat, csoporttudatosságokat arról, hogy nem vagyunk elég jók. Arról, hogy nekünk ki kell érdemelnünk dolgokat, és ezért sokkal többet kell tennünk, mint a férfiaknak. Közben az egész gyökere ott van, hogy el kéne kezdenünk bízni magunkban, a képességeinkben. Ez belül kezdődik.

Ahelyett, hogy automatikusan másoljuk a rossz mintát, akár elindulhatnánk afelé is, hogy jók vagyunk, úgy ahogy vagyunk.

Ahelyett, hogy áldozatként tekintünk magunkra, aki ki van szolgáltatva, inkább visszavehetjük az erőnket, és a női energiáinkat használva teremthetjük az életünket.

Önbizalom az, amikor elismered magadat, és közben azon vagy, hogy önmagad legjobb verziója légy.

Nem azért, mert nem vagy elég jó, pusztán azért, hogy kihozd az adottságaidból a lehető legtöbbet.

A hogyanra nincsenek konkrét megoldási minták. Ahogy már az előbb is említettem, bele kell állni a kihívásokba és nem menekülni. Ugyanakkor tudni nemet mondani arra, ami nem szolgálja az életedet, vagy egyszerűen csak nem működik abban a pillanatban.

nő orgonával

Miről ismerheted fel, hogy feltehetően rendben van az önbizalom szinted?

 

Önmagaddal való viszonyban

Az önbizalommal telt nő, bátran vállalja a gondolatait és érzéseit. Kiáll önmagáért, és nem fél megmutatni saját sebezhetőségét. Tudja, hogy értékes, így mások ítéletei többnyire leperegnek róla. Persze előfordul, hogy valami mégis betalál, de az sem tudja hosszan lenyomni.

Az önbizalom nem tökéletességet jelent hanem, hogy vállaljuk azt ami van.

Akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik, akkor is, ha van hová továbblépni. Szóval önmagunkat értékelni kulcsfontosságú. Értékelni az erősségeinket és a gyengeségeinket is, különösen annak tudatában, hogy semmi sem jó vagy rossz, kizárólag viszonyítás kérdése.

Megemlíteném még az erőt, is, mint az önbizalom kulcsfontosságú elemét.

Viszont ez nem az az erő, amire sokan gondolnak. Az erős nő, nem ellenálló, nem férfias eszközökkel halad, nem úgy dominál, mint egy férfi. Az erőt nem eszközökkel teszi láthatóvá, nem a viselkedésében nyilvánítja meg, hanem tiszteli önmagát és ezt sugározza ki magából. És mivel tiszteli önmagát, nem lehet őt nem tisztelni. Nem lehet játszmázni vele, nem lehet csőbe húzni. Nem kell kivívnia a tiszteletet, azt megkapja másoktól, mert önmagának is megadja. Nem opció vele szemben más.

 

Megjelenésedben

A belülről sugárzó önbizalom a megjelenésben is megmutatkozik. Megmutatja, hogy önazonos vagy az öltözködéseddel. Lehetséges, hogy mások ebből annyit látnak, hogy „úgy egyben vagy”. Közben te tudod, hogy amit viselsz, az tudatos választás és rengeteg önismereti „munka” eredménye. Nem csak magadra dobálod, ami a szekrényedben van, hanem tudod, mit akarsz kifejezni, és ez összhangban van veled. Biztosan találkoztál már olyannal, aki ugyan el akarta hitetni magáról, hogy rendben van magával, de nagyon kilógott a lóláb, vagy legalábbis érezhető volt, itt valami nem kerek. És olyannal is, akinek belülről sugárzó önbizalma volt, összhangban az öltözködési stílusával, a testtartásával, a mozgásával és nem csak a tekintete, az egész megjelenése azt sugározta, hogy rendben van önmagával.

Az önbizalomhoz nem kellenek tökéletes adottságok. Nem kell kifogástalan alak, nem kell hozzá fiatalnak és szépnek lenni. Csak az kell, hogy te rendben legyél azzal, amid van, és ahogy már mondtam, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, vagyis légy önmagad legjobb verziója.

Hozzáteszem a tökéletes alak, a szépség és fiatalság léte egyáltalán nem garancia az önbizalomra. Aki erre épít, az elég ingoványos talajon jár, hisz ezek mind mulandóak, a hozzájuk való kényszeres ragaszkodás kétségbeeséshez vezet.

 

Viselkedésben

Önbizalommal telt nőként természetesen viselkedsz.

Nem akarsz lenyomni másokat, nem harcolsz a környezeteddel. És nem is vonulsz fedezékbe, hogy elrejtőzz.

A viselkedéseddel nem akarod mindenáron magadra vonni a figyelmet, hisz tudod, úgyis észrevesznek. Ha meg nem, az is teljesen rendben van.

A rád irányuló figyelem egyáltalán nem zavar, akkor sem, ha zárkózottabb (introvertált) vagy. Ettől függetlenül ha nem vágysz erre, nem leszel a társaság közepe, és jobban érzed magad kisebb, jól ismert közegben. Ismered magad, az igényeidet, és nem teszed rosszá magad amiatt, amilyen a személyiséged.

A túltolt magatartás, az extrém feltűnési vágy, vagy az erős visszahúzódási igény viszont azt mutatja, erősíteni lenne érdemes az önbizalmadat. Vannak értékeid bőven, talán még nem ismerted fel őket.

 

Másokhoz való hozzáállásban

Az önbizalommal telt nő nem fél kedvesnek lenni és megtisztelni másokat. Sajnos egyre gyakrabban tapasztalom, hogy sokan a tudatosság nevében nyersek és kiméletlenek lesznek, mert ők felette állnak mindennek és mindenkinek. Így nem foglalkoznak mások jóérzéseivel. Valóban nem vagyunk felelősek mások reakcióiért, hogy mit szűrnek le a mondanivalónkból, ugyanakkor miért ne lehetnénk kedvesek, miközben őszinték is vagyunk egyben, vagy miközben kiállunk magunkért. A kettő miért is zárná ki egymást?

Ha van önbizalmad, akkor önazonos vagy a kommunikációdban.

Persze, előfordulhat, hogy valakinél az önazonosság egyenlő a bunkósággal, az is rendben van, csak akkor nem kell csodálkozni, ha kevesen szeretnének vele kapcsolatban lenni.

És ez nem keverendő össze azzal, amikor valaki személyiségjegyeiből fakadóan kevésbé kapcsolatcentrikus, ezért a működésében sokkal inkább a feladatokra koncentrál, mint arra, hogy beszélgessen. Tipikusan így működnek a „feladatorientált Domináns, vagy Szabálykövető típus”-ba tartozók, és ennek következtében kimértebbek, és mondandójukban a lényegre koncentrálnak. Nem azért mert, nem érdeklik őket a többiek, hanem mert ez a viselkedési és kommunikációs stílusuk. Ez még egyszer mondom, nem azonos azzal, amikor valaki kifejezetten tiszteletlenül kommunikál másokkal.

 

Munkában

Önbizalommal telt nőként nem érzed magad elnyomva ebben a patriarchális világban, hiszen megvannak az eszközeid ahhoz, hogy érvényesülj. Nem veszed magadra, hogy nőként kevesebbet érsz, vagy hogy csak bizonyos szerepekre vagy érdemes. Nem tudom, te hogy vagy vele, de engem sosem érdekelt, hogy mások hogyan vélekednek rólunk nőkről, és mire tartanak alkalmasnak. Nem az én dolgom, hogy mások korlátolt véleményét megdöntsem. Nekik joguk van a sajátjukhoz. Nekünk meg van lehetőségünk, hogy ne vegyük magunkra, ne tegyük kötelezővé és éljünk ennek szellemében.

Ha van önbizalmad, akkor a saját utadat járod, nem másolod a lehúzó, korlátolt mintákat, inkább teremtesz magadnak egy saját univerzumot.

Ha olyan közegben dolgozol, ahol lekezelően bánnak veled és elnyomottnak érzed magad, akkor elsőként érdemes megnézned, mivel váltod ki ezt a hozzáállást. És mielőtt félre értenél, szó sincs áldozat hibáztatásról, nem azért írom ezt, mert bármit rosszul csinálnál, hanem azért, mert a nézőpontjainkkal teremtjük a valóságunkat és csak akkor jelenik ez meg az életedben, ha benned valami nincs a helyén önmagad megtisztelésével kapcsolatban. Különösen akkor gyanús, hogy ez történik, ha sorozatosan olyan főnökökkel, kollégákkal hoz össze a „sors”, akik rosszul bánnak veled. Valahol te erre engedélyt adsz magadban, mert talán nem hiszed, hogy jobbat érdemelsz! Ezért az első lépés az lehetne, hogy felderítsd, mi zajlik benned, te hol nem értékeled és tiszteled magad. Ha ez helyére kerül, eltűnnek az ilyen emberek az életedből!

 

Kapcsolatokban

Nagyon sok nő elhiszi, hogy nem érdemel jobb kapcsolatot annál, mint ami van neki. Számtalan esetben láttam, hogy megállnak az első szembejövő férfinél, aki egy kis kedvességet ad. Aztán végtelen türelemmel maradnak benne értéktelen kapcsolatokban. Eltűrik, hogy bántalmazzák őket, annyira, hogy a verbális bántalmazáson úgy siklanak át, mintha az természetes lenne. Lehetséges, hogy egész életükben ebben éltek, nem is ismernek mást, így komfortossá vált. Lehet, hogy itt az idő felismerni, hogy ennél lehet sokkal jobb is!

Nem állítanám, hogy a kapcsolatok egy könnyű terep. Hiszen semmi sem fehér vagy fekete, átszövi megannyi érzelem, így nem egyszerű madártávlatból nézni a kapcsolatunkra, és kivonni magunkat annak hatása alól, hogy végtelen hosszan reménykedünk abban, hogy változnak a dolgok.

Bennünk nőkben zsigerileg ott van a gondoskodás, a megmentés vágya, még olyan áron is, hogy közben egy egész élet rámegy.

Az önbizalom ezen a téren biztosítja, hogy pontosan tudd milyen értékek mentén szeretnéd működtetni az életedet, a kapcsolatodat, és ha valami még köszönőviszonyban sincs ezzel, akkor elengedd az akarást, azt, hogy majd te megjavítod, meggyógyítod, helyre hozod. Már korábban említettem mennyire lényeges elem az önbizalom terén önmagunk tisztelete.

A kapcsolatok terén is így van.

Erős önbizalommal nem ragadsz bele pocsék kapcsolatokba. Képes vagy egyedül is élni, és még jól is érzed magad benne.

Tudod mit akarsz, és nem éred be kevesebbel, mint hogy megkapd. És közben odafigyelsz a másik igényeire is. Együtt vagytok benne a kapcsolatban és minden nap teremtitek, úgy ahogy mindkettőtöknek működik.

 

Még valami, ami nagyon fontos!

Ha van önbizalmad, akkor nem a másiktól várod, hogy kiegészítsen és boldoggá tegyen! Óriási tévhit, hogy ti ketten vagytok egy egész, és a másik viszonylatában vagy az, aki. Ahhoz, hogy kihozd magadból a nőt nem kell egy férfi. Te magad kellesz hozzá, és az, hogy elismerd a nagyszerűségedet, hogy legyen önbizalmad. Hogy legyen egy meghitt kapcsolatod magaddal. Ha ez nincs meg, akkor harmonikus külső kapcsolatot sem fogsz tudni kialakítani.

telt boldog nő

Összefoglalva:

Az erős önbizalom egyáltalán nem elérhetetlen. Minden pillanatban, a meghozott választásainkon keresztül erősítjük, vagy gyengítjük az önbizalmunkat. Rajtunk áll melyik irányba lépkedünk. Kis lépések ezek, és ebből áll össze az, amit sokszor másokban csodálva, rajtunk kívülállónak tekintünk. Éppen ellenkezőleg van. Ott van mindannyiunkban, csak ki kell hoznunk magunkból. És mindenekelőtt választanunk kell, hogy teszünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Haladj kis lépésenként, és ahogy magadra találsz és kigyomlálod a korlátozásokat az önbizalmad is egyre jobban kibontakozik.

Itt ne hagyd abba az olvasást! Olvasd el az „Önbizalomhiány, vagy amit annak nevezünk” című írást, az „Önbecsülés fejlesztése – nélkülözhetetlen lépések” című cikket és az „Önbecsülés – mit jelent és vajon te rendelkezel vele?” című cikkemet is, hogy teljes legyen a kép.

Ha szeretnél ebben segítséget, ha kíváncsi vagy mi minden rejlik benned, milyen képességeid vannak, amit még nem aknáztál ki és még azt is, hogy amit eddig a hátrányodnak láttál, azt hogyan tudod átfordítani és előnyödre használni, akkor várlak „Térkép önmagadhoz!” -személyiségprofil elemzésen, vagy „Ragyogj fel!” – stíluskarakter elemzésen, esetleg „Turbózd fel magad!” – egyéni online konzultáción.

Tetszett? Kérlek lájkold vagy oszd meg!
fb-share-icon0
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial