A pozitív gondolkodás, ahogy a neve is tükrözi, az elme szintjén zajlik. Agyalás valamiről, amit igazán nem az elme szintjén lehet megoldani, megváltoztatni. Ha így lenne, már régen megoldódott volna. Viszont amit ez a két szó közvetíteni akar, az annál sokkal több, mint pozitívan gondolkodni. Milyen tévhitek vannak ebben a témában, ezek hova visznek, mire hivatott valójában a pozitív gondolkodásnak nevezett valami, és milyen új értelmezést adhatunk neki? Ezekről lesz szó ebben a cikkben.

Tévhitek a pozitív gondolkodásról

Vannak, akik szerint ez az útja a boldog életnek, míg mások szerint a pozitív gondolkodás nem működik. Valószínűleg mindkettő féligazság. Abban a formájában, ahogy működtetni próbálják sokan, valóban nem működik. Mert akik képesek ezt jól működtetni, na ők egészen másképpen használják, és sokkal többet tesznek, mint gondolkodnak, megerősítéseket mondogatnak és várják a csodát.

A valódi problémát az okozza, hogy bármi, amiről csak gondolkodunk, az inkább akadályoz, mint hozzásegít a változáshoz.

A pozitív gondolkodás félreértelmezői leginkább azt az értelemzést hallják ki, hogy minden helyzetben keress egy olyan nézőpontot, amiben meglátod a helyzet pozitívumait. Arra ösztönöznek, hogy úgy lásd meg a kiutat, hogy csak a pozitívumokra fókuszálsz, miközben elutasítod a negatív aspektusokat, mintha azok nem is léteznének.

Ez valami olyasmi, hogy söpörd szőnyeg alá azt, ami pocsék, fókuszálj a jóra, és az majd működik.

Csakhogy attól, hogy elutasítunk, vagy elrejtünk valamit, az attól még ott van.

Attól, hogy úgy teszünk, mintha nem létezne, még dolgozik bennünk. Éppen az ilyen dolgok következtében kerülnek testi szintre ahol már többé nem lehet elrejteni, nem venni róla tudomást, mert megjelenik valamilyen betegség képében.

Ebben az értelemben, vajon ez mennyivel hatékonyabb a pesszimista gondolkodásnál? Ha akkor is mosolygunk, amikor inkább sírni lenne kedvünk, azzal mit oldunk meg? Mennyivel leszünk előrébb?

Félreértések, amik tévútra visznek

Az a gond ezekkel a hangzatos, és a végtelenségig lerágott csontokkal, mint amilyen a pozitív gondolkodás is, hogy rengeteg nézőpont ragadt rájuk, és a valódi üzenete meg már nem tud felbukkanni.

Ráadásul a nézőpontok tengeréből mindenki azt szedi ki, ami számára fogyasztható, a többit pedig meg sem látja. Emiatt rengeteg félreértés van a témában, és ezek roppantul elvisznek a lényegről, arról az energiáról, ami a szavak mögött van. Erre még később visszatérek…

Miért szerencsétlen a pozitív gondolkodás elnevezés?

Duális világunkban rosszá, helytelenné, bűnössé tettünk dolgokat, és negatív jelzővel illettük, míg más dolgokat helyesnek, jónak, követendőnek tituláltunk és pozitívvá tettük. Ebben az értelemben a pozitív gondolkodás a jó, a helyes, az üdvözítő. Minden más pedig kerülendő. Szóval jó, ha beállsz a sorba, és azt vallod, amit helyesnek tartanak, különben rád sütik a bélyeget, hogy rossz, negatív, pesszimista vagy. Szóval van itt némi ítélet arról, hogy ki minősül jógyereknek, és hogyan kell viselkednie, hogy ehhez a csordához tartozhasson.

A gondolkodás az elme tevékenysége, amivel kilogikázni lehet dolgokat, új dolgokat teremteni már kevésbé. Mégis számos módszer az elme szintjén ragadt le, annak ellenére, hogy minden kreativitás, önmegvalósítás, az öröm, a boldogság, az elmén túli világból származik. Ami nem jelenti azt, hogy nem használjuk az elménket is a megvalósítás során.

Ha arra használnánk az elmét, amire valóban hivatott, akkor semmi problémánk nem lenne.

Na akkor most mi pozitív gondolkodás, és mi nem az? És egyáltalán hasznos tud-e lenni?

Vegyük ketté a dolgot. Egyrészt szedjünk le minden ráragasztott címkét a pozitív gondolkodásról, és ezt a lecsupaszított változatot nevezzük valódinak. Másrészt a félresiklott, mai értelemben vett pozitív gondolkodást hívjuk ál pozitív gondolkodásnak!

Valódi pozitív gondolkodás,

ha tudod, hogy mész és megcsinálod, és ál pozitív gondolkodás, ha csak mondogatod, hogy mész és megcsinálod, de teljes mértékben kételkedsz magadban. Akkor sem lesz valódi, ha naponta ötezerszer ismételed el. Mert közben csak úgy teszel, mintha… de nem vagy hajlandó ránézni az akadályokra, és feloldani őket. Csak papagájként ismételgetsz valamit. Nincs mögötte az energia, hogy kétségek nélkül bízol magadban és az erődben. Nincs ott az elköteleződés magad mellett. Nincs ott a tudás, hogy igen, megcsinálom, nincs más opció.

Valódi pozitív gondolkodás az,

ha bár beletettél mindent, és mégsem úgy kaptad meg, ahogy elképzelted, mégis ezzel megengedésben vagy, és nem vágod fel az ereidet miatta, hanem megnézed, mi itt az ajándék, mit kezdhetsz vele most.

Érzékeled a különbséget?

És igen, tudom, hogy a gondolkodás szóval illetek még mindig valamit, aminek semmi köze a gondolkodáshoz! Szóval tegyük is idézőjelbe!

Mire jó a pozitív „gondolkodás” és mire nem

Az ál pozitív gondolkodás arra „jó”, hogy áltasd vele magad, hogy te mennyire nagyszerű vagy, felette állsz minden negatívumnak. Neked meg sem kottyan, ha nem jönnek össze a dolgok. És egyébként valóban nagyszerű vagy, de nem amiatt, mert le tudod gyűrni a problémáidat, és úgy tenni, mintha nem léteznének.

Meg még arra is „jó” ez az álpozitivitás, hogy elszeparáljon, különbbé tegyen a pesszimistáktól, legalábbis attitűdben, mert eredmény szempontjából nem leszel sokkal előrébb.

Arra semmiképpen sem jó, az ál pozitív gondolkodás, hogy legyen sikerélményed és egy csodás életet teremts magadnak.

Nézz rá arra, hogy amiben valóban sikerült megvalósítanod a céljaidat, ott mi dominált? A gondolkodásod, az elméd, vagy az energiák, amikkel elkezdted megvalósítani a dolgot?

Van-e olyan, hogy valaki mindig a dolgok jó oldalát nézi?

A kérdésem az, hogy ha őszintén ránézel a dologra, akkor mit látsz? Hányszor kényszerítetted magadra a hurrá optimizmust, és hányszor voltál teljes egészében békében azzal, ami megjelent? Sőt hányszor tartottad magad rossznak amiatt, ha nem ment eljátszani a tökéletes pozitív gondolkodót?

Amikor ráállsz a pozitív gondolkodás mezsgyéjére, akkor meg akarsz felelni ennek az eszmének. Elhiszed, hogy rajtad kívül mindenkinek kiválóan megy ez, csak neked törik bele a bicskád olykor. És emiatt hajlamos leszel rosszá tenni magadat, és persze kifelé ebből mit sem lehet észrevenni. Abban a pillanatban meghasonulsz, és elkezded rosszul érezni magad, hiszen el kell játszanod egy szerepet, aki nem te vagy.

Nos én most „feloldozlak” a teher alól!

Az a helyzet, hogy ez másoknak is éppen olyan nehezen megy, mint neked. Nincs olyan ember, aki néha ne akadna ki, ne érintené meg valami, amit nem tud kifogástalanul kezelni. Csak vannak, akik elismerik ezt, és vannak, akik magukra öltik az örök pozitivitás jelmezt, és elhitetik másokkal, hogy hozzájuk már semmi nem érhet fel.

A pozitív „gondolkodás” új értelmezése

És akkor térjünk rá a leglényegesebb részre!

A valódi pozitív „gondolkodásnak” semmi köze a gondolkodáshoz, és a pozitív minősítéshez sem.

Szóval arra kérlek, hogy az összes értelmezést, amit eddig ezeknek a szavaknak tulajdonítottál engedj el. A legjobb persze az lenne, ha teljesen más szavakat használnánk, csak én most azt szeretném, hogy itt és most, kezdjük el átértelmezni a pozitív gondolkodás mibenlétét, aztán majd, ha mindenképp szeretnél, adhatsz neki egy másik, sokkal találóbb nevet is.

A gondolataink azért tudnak irányítani minket, mert felruháztuk őket hatalommal, és bevettük, hogy a gondolatainknak teremtő ereje van.

Pedig nem a gondolatnak van teremtő ereje, hanem annak az energiának, amit a gondolat mögé teszünk.

Szóval teljesen mindegy, hogy milyen gondolatoknak adsz otthont a fejedben és milyen mondatokat ejtesz ki a szádon, ha azokat te magad nem veszed be.

És ez igaz mindkét irányban. A pozitív gondolkodás mit sem ér, ha eldöntötted, hogy az neked úgysem megy, képtelen, alkalmatlan vagy valaminek a megvalósítására. Szóval mondhatod, hogy jóra fordulnak a dolgok, ha közben belül ebben kételkedsz. Mindaddig nem fog megvalósulni, amíg ezt meg nem változtatod.

És akárhányszor ejted is ki a szádon, hogy hülye, béna vagy, ha közben tudod, hogy ez nem így van, nem válsz hülyévé és bénává!

Ahhoz, hogy elkezdjen működni neked a valódi pozitív „gondolkodás”, ahhoz az kell, hogy ne az elme szintjén kezdd el létrehozni.

Ha ennél még mélyebben érdekel a pozitív gondolkodás, akkor a pozitív gondolkodás elsajátításáról, a pozitív gondolatok erejéről készült cikkeimet is hamarosan olvashatod. Ha pozitív gondolatokat szeretnél, amikkel hatékonyan kezdheted a napot, akkor ez is hamarosan érkezik. Biztosíthatlak, hogy nem elcsépelt, semmire sem jó mondatokat fogsz a cikkben találni!

 

Szeretnél még több ötletet? Ha inkább hatékonyabb útját választanád a tudatosságnak, akkor iratkozz fel a 21 TIPP-re:

Tetszett? Kérlek lájkold vagy oszd meg!
fb-share-icon0
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial